Diş Beyazlatma Estetiği

Diş beyazlatma, diş yüzeyindeki gözenekli mine katmanında, çeşitli nedenlerle oluşan sarı lekelerin, dişlerin yüzeyine uygulanan beyazlatma işlemiyle giderilmesini sağlayan bir prosedürdür.

Diş beyazlatma yöntemleri iki farklı şekilde uygulanabilir; bunlar, Ofis İçi Güçlü Beyazlatma ve Evde Beyazlatma’dır. Her iki teknikte de öncelikle kişinin dişlerinin doğal rengi değerlendirilir ve tedavi yöntemi belirlenir. Ofis İçi Güçlü Beyazlatma, lazerle diş beyazlatma olarak da bilinir ve klinik ortamında yapılır. Beyazlatma jelini aktive eden UV ışığı ya da lazer ışığı gibi özel ışık kaynakları kullanılır. Hızlı, güvenli ve etkili bir beyazlatma yöntemidir, dişlerin rengini açabilir. Kişinin diş yapısına bağlı olarak bir ya da daha fazla işlem yapılabilir. İntrakoronal Beyazlatma, diş beyazlatma için tercih edilen bir diğer işlemdir. Evde Beyazlatma ise, kişinin dişlerinin boyutuna göre hazırlanan ağızlıkla beyazlatma jelleri kullanılarak yapılan bir beyazlatma yöntemidir. Diş hekimi, kişiyle nasıl kullanılacağı konusunda Beyazlatma jeli ile talimat verir. Kişi, diş hekiminin önerilerine bağlı olarak 1-2 hafta içinde düzenli kullanım ile istenilen sonuca ulaşabilir. Diş yapısına bağlı olarak, her iki yöntem aynı anda uygulanabilir.

1. İntrakoronal Beyazlatma Nedir ve Nasıl Yapılır? Bu işlem klinikte yapılır. Kanal tedavisi sonrası kararmış dişleri beyazlatmak için uygulanır. İntrakoronal Beyazlatma işleminde, diş dolguları çıkarılır. Beyazlatma jeli, dolguların çıkarıldığı alana uygulanır. Ardından diş geçici bir diş dolgusu ile doldurulur. İstenilen renk elde edilene kadar işlem tekrarlanır.

2. Kimler Beyazlatma Yaptırabilir? Beyazlatma yaptırabilecek kişiler;

  • Diş beyazlatma işlemine engel teşkil edecek herhangi bir diş ve diş eti hastalığı bulunmayanlar,
  • Şiddetli diş çürüğü veya diş eti hastalığı olsa da bu sorunlar tedavi edilip iyileşmiş olanlar,
  • Diş oluşumunda olgunlaşma tamamlanmış olanlar,
  • Hamile veya emziren olmayanlar.

3. Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürer? Ofis İçi Güçlü Beyazlatma işlemi klinikte yapılır ve 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. İşlem sonrası birkaç gün içinde dişlerin rengi nihai halini alır.

Evde Beyazlatma ise, kişi diş yapısına ve beyazlatma jelinin kullanım şekline bağlı olarak 1-2 hafta içinde istenilen sonuca ulaşabilir.

4. Kimler Beyazlatma Yaptıramaz? Beyazlatma yaptıramayacak kişiler;

  • Şiddetli diş eti çekilmeleri olanlar,
  • Hamile ve emzirenler,
  • Ortodontik tedavi görenler,
  • Diş kaybı ve mine kaybı olanlar,
  • Geniş pulp odası bulunanlar,
  • Diş oluşumunda olgunlaşma tamamlanmamış olanlar,
  • Benzol peroksit alerjisi olanlar.

5. Beyazlatma İşlemi Zararlı Mıdır? Diş beyazlatma için kullanılan diş çözümleri doğru şekilde uygulanır ve bu işlem deneyimli bir diş hekimi tarafından yapılırsa, herhangi bir yan etki veya olumsuz durum oluşmaz.

6. Beyazlatma Sonuçları Kalıcı Mıdır? Bu işlemin sonuçları, kişinin diş yapısına bağlı olarak 6 ay ile 2 yıl arasında sürebilir. Bu süre, kişinin sigara, kahve ve çay tüketimini azaltmasıyla uzar. Beyazlatılan dişlerin rengini korumak için, diş hekiminin önerdiği şekilde her 3 ya da 6 ayda bir uygulanan diş beyazlatma yöntemleri, istenilen sonuçları uzatabilir.

7. Piyasada Satılan Diş Beyazlatma Kitleri Kullanılabilir Mi? Beyazlatma yöntemlerine başlamadan önce kişinin diş muayenesi yapılmalıdır. Diş dolgusunda herhangi bir sızıntı veya diş çürüğü varsa, öncelikle bunlar tedavi edilmeli ve ardından beyazlatma yapılmalıdır. Bu kitlerin tıbbi ve diş hekimi tavsiyesi olmadan kullanılması, dişlerde ve diş etlerinde kalıcı problemlere yol açabilir.

8. Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Beyazlatma sonrası diş lekelerine neden olabilecek şeylerden en az iki hafta kaçınılmalıdır.
  • Diş dolgusu ve diş kaplaması gibi diğer tedaviler, en az iki hafta sonra uygulanmalıdır.
  • Beyazlatma sonrası kişi, diş hekiminin tavsiyelerini tam olarak takip etmelidir.
  • Sigara, kahve ve çay tüketimi azaltılmalı ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.

9. Beyazlatma Sonrası Hangi Problemler Oluşabilir? Beyazlatma için kullanılan ilaçlar, tedavi sırasında sıcak ve soğuk hassasiyetine neden olabilir. Bu hassasiyet genellikle 1-2 hafta içinde azalır. Bu ilaçlar bazen işlem sonrası 2 hafta içinde diş etlerinde geçici renk değişimi veya yanma gibi şikayetlere yol açabilir. Evde yapılan tedavilerde, beyazlatma jelinin diş hekiminin önerdiğinden daha uzun süre uygulanması, diş minesi erozyonuna yol açarak hassasiyet oluşabilir. Bu nedenle kişi, diş hekiminin önerilerine kesinlikle uymalıdır.