Sakal ve Bıyık Ekimi

Sakal-bıyık ekimi; genetik yapısı, kazalar veya çeşitli hastalıklar nedeniyle sakalı olmayan ya da yüzlerinin belirli bölgelerinde sakal eksikliği olan kişilere, sakal köklerinin donör bölgeden alınarak sakalsız bölgelere ekilmesi işlemidir. Bu sayede, sakalı olmayan kişiler daha homojen bir görünüme kavuşur. Sakal-bıyık ekimi, saç ekimiyle benzer şekilde FUE yöntemi veya DHI tekniği kullanılarak yapılır. Eğer yüz ve boyun bölgesindeki kökler yetersizse, vücudun farklı bölgeleri de donör alan olarak kullanılabilir.

Nasıl Yapılır?
İşlem lokal anestezi altında yapılır ve ciddi bir ağrı veya sızı hissedilmez. İşlem sonrası herhangi bir iz veya dikiş oluşmaz.
Sakal-bıyık ekimi, yaklaşık 2-3 saat süren mikrocerrahi bir operasyondur ve 24 yaş ve üzerindeki genel sağlık durumu iyi olan herkese uygulanabilir.
Ciltteki oluklar, 0.6 – 0.7 mm çapındaki punch mikro iğnelerle açılır. Bu şekilde işlem hiçbir iz bırakmadan gerçekleştirilir.

Saç ekiminde olduğu gibi, sakal-bıyık ekimi sonrasında hastanın hastaneye yatması gerekmez.
İşlem sonrasında küçük kırmızı noktalar oluşabilir. Bu kırmızı noktalar kan pıhtılarıdır ve ekilen sakal köklerinin beslenmesine yardımcı olur. Yaklaşık bir hafta içinde tamamen kaybolurlar.
İkinci haftadan sonra, sakal-bıyık makasla kısaltılabilir.
İkinci haftanın ardından, “şok dökülme” denilen bir olay gerçekleşir. Şok dökülmenin ardından, sakalın tamamı 4 ila 8 ay arasında uzar.
Operasyon sonrasında, köklerin yerinde kalmasını sağlamak için 1 ay sonra sakal tıraşı yapılması önerilir.

Sakal-Bıyık Ekimi Hangi Durumlarda Yapılabilir?

  • Genetik yatkınlık nedeniyle doğuştan gelen sakal köşeleri,
  • Seyrek sakal problemi,
  • Yanıklar veya kesikler nedeniyle sakal bölgesinde boşluk oluşması,
  • Kalıcı sakal kaybı,
  • Sakal şeklinin değiştirilmesi veya düzenlenmesi amacıyla sakal ekimi yapılabilir.

Sakal-Bıyık Ekimi Hangi Bölgelere Yapılabilir?

  1. Saçtan sakal alımı: Saç köklerinden alınan ve dökülmeyen bölgeler olan kulakların arkasındaki alandan, tekli greftler sakal bölgesine transfer edilir. Bu işlem DHI ve Grooving yöntemi ile uygulanabilir.
  2. Sakaldan sakal alımı: Kişi sakal ekimi yapmak istiyorsa, sakaldan alınan greftler daha kolay uyum sağlar ve ekim işlemi gerçekleştirilir.
  3. Sakal ekim süreci: Saç veya sakal kökleri, sakal ekimi işlemine başlanmadan önce saklandığı kabinetten alınır. Ekim yapılacak alana lokal anestezi uygulanır ve DHI (implant kalemi) ile 0.6 mm çapındaki iğnelerle kökler tek tek, sakalın yönüne göre ekilir. 0.6 mm kalem kullanılmasının amacı, kişinin yüzünde sıkışma izlerinin oluşmasını engellemektir. İşlem sonrasında ertesi gün pansuman ve dördüncü gün yıkama işlemleri polikliniğimizde yapılır.

Sakal-Bıyık Ekimi İyileşme Süreci
Bir hafta sonra, ekim yapılan alan doğal görünümüne kavuşur.
Sakal ve bıyık ekimi sonrasında, saç ekimi sonrası izlenecek talimatlar takip edilebilir.
Altı ay sonunda, ekilen sakal veya bıyık beklenen sonuca ulaşmaya başlar. Nihai sonucun görülmesi ise 12-18 ay sürebilir.