Zirkonya Diş Taç Prosedürü

Zirkonya diş taç prosedürü, aynı zamanda Zirkonya diş tacı ve Zirkonyum veneer prosedürü olarak da bilinir, diş hekimleri tarafından sıkça uygulanan ve günümüzde doğal dişlere en yakın estetiği sağlayan bir diş restorasyonudur. Günümüzde metal diş tacı yerine, hem ışık iletimi hem de estetik açıdan Zirkonya diş taçları kullanılmaktadır. Zirkonya taçlar, özellikle yemek yeme ve içme baskısının daha düşük olabileceği ön dişlerde tercih edilir. Doku uyumlu Zirkonya taç, zaman içinde renk değişimi yapmaz. Zamanla kararan ve ağızda hoş olmayan bir görüntü oluşturan metal dişler ya da gümüş diş taçları, Zirkonya taçla değiştirilmiştir. Zirkonya taç, düzenli ağız ve diş bakımı yapılırsa uzun süreli kullanıma sahiptir. Ayrıca Zirkonya taçlar, zirkonyum dioksitten yapılır.

1. Zirkonya Taç Prosedürü Nasıl Uygulanır? Zirkonya taç prosedürü yapıldığında, diş etleri kesildikten ve dişler çıkarıldıktan sonra, dişlerin üç boyutlu yapısının verileri bilgisayara tarayıcı ile aktarılır. Bu tarama işlemi iki şekilde yapılabilir. İlk yöntemde, dişler çıkarılır çıkarılmaz, herhangi bir ölçü alma aracını kişiye ağzına koymadan, tarayıcılar ve kameralar kullanılarak görüntü dijital ortama aktarılır ve işlem planı bilgisayarda yapılır. Veriler daha sonra CAD CAM sistemine gönderilir. Zirkonya blokları, döner sistemler yardımıyla porselen diş yapısına dönüştürülür. İkinci yöntemde, kişinin dişleri çıkarıldıktan sonra ağız ölçüleri alınır. Bu ölçüler laboratuvara gönderilir. Ardından yeni şekil ve ölçüler alınır. Daha sonra, özel tarayıcılarla bilgisayarlara aktarılır.

2. Neden Zirkonya Taç Tercih Edilir? Zirkonya taç, aşağıdaki durumlarda tercih edilir:

  • Estetik problemleri gidermek ve istenen gülümsemeyi oluşturmak isteyen kişiler,
  • Diş rengi konusunda memnun olmayan ve beyazlatma gibi yöntemlerle istenen sonuçları alamayanlar,
  • Kanal tedavisinden sonra dişlerini güçlendirmek isteyenler,
  • Metal diş köprüsü veya diş tacı olanlar,
  • Diastema problemi (dişler arasındaki boşluk) olanlar,
  • Kırılmış dişleri olanlar,
  • Diş kaybı yaşayanlar,
  • Daha önce diş çürüğü tedavisi görmüş olanlar.

3. Zirkonya Taç Prosedürünün Aşamaları Nelerdir? Adım 1: Bu prosedür hafif anestezi altında yapılır. Diş etleri kesilir ve dişler çıkarılır. Ayrıca, ağız ölçüleri bu aşamada alınır. Diş hazırlanır ve geçici bir taç yerleştirilir, sonra çimentolanır.

Adım 2: Taç, diş etine uygun olup olmadığı test edilir. İstenilen diş rengi ve yüzle uyumu kontrol edilerek test yapılır.

Adım 3: Tüm işlemler tamamlandıktan sonra Zirkonya diş taçları yerleştirilir.

4. Bu Tedavinin Avantajları Nelerdir?

  • Zirkonya taçlar, birçok testle kalitesi kanıtlanmış darbe dirençlidir.
  • Dişlerde sıcak ve soğuk hassasiyetine neden olmaz.
  • Işık iletimi sayesinde doğal bir görünüm elde edilebilir.
  • Zamanla kararan ve ağızda hoş olmayan bir görüntü oluşturan metal diş veya gümüş diş taçları yerini Zirkonya taçlara bırakmıştır. Zirkonya taçlar, diş etlerinde koyu bir çizgi oluşmasına neden olmaz.
  • Alerjik reaksiyonlara yol açmaz.
  • Zirkonya diş taçlarının renkleri, kahve, çay içme veya sigara gibi faktörlerden etkilenmez.
  • Tat bozukluğu ve kötü nefes oluşumuna neden olmaz.
  • Diş eti hastalığı olan kişilerde bile kolayca kullanılabilir.

5. Zirkonya Taç Ne Kadar Süre Dayanır? Zirkonya taçlar yaklaşık 30 yıl dayanabilir. Bu süre, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değişebilir:

  • Ağız hijyeni,
  • Kullanılan malzeme,
  • Yerleştirildikleri alan (örneğin: arka diş, ön diş),
  • Çiğneme kuvveti. Bu faktörler göz önüne alındığında, Zirkonya Taç Prosedürünün fiyatı uygun olabilmektedir. Bu prosedürü uygulayan kişiler, düzenli olarak dişlerini fırçalar ve ağız sağlıklarına dikkat ederlerse, hem doğal dişlerini hem de Zirkonya taçlarını uzun süre kullanabilirler.

Ayrıca, sigara içme, alkol tüketimi, diş gıcırdatma veya diş sıkma gibi faktörler Zirkonya taçların ömrü üzerinde önemli bir etkendir.

6. Zirkonya Taç İçin Ne Kadar Süre Şehirde Kalmalıyım? Tedavi yaklaşık 7 ila 10 gün sürer. Diş çekimi, ileri diş eti çekilmesi veya herhangi bir diş eti problemi olmayan hastalarda bir hafta içinde tamamlanır. Diş eti problemi olan hastalarda ise bu süre, diş etlerinin iyileşme süresine bağlı olarak değişebilir. Diş eti problemleri tedavi edildikten sonra Zirkonya Taç Prosedürü yapılır.

7. Zirkonya Taç Ağrılı Mıdır? Diş etlerinin kesilmesi, lokal anestezi altında yapılır ve ardından sıcak ve soğuk hassasiyetini önlemek için geçici bir taç yerleştirilir. Sadece birkaç kişi hafif bir titreme hissi yaşar ve genellikle bu tedavi, herhangi bir sorun yaşamadan yapılır.

8. Zirkonya Taç Prosedürü Sonrası Hangi Önlemler Alınmalıdır? Zirkonya Taç Prosedürü sonrası, tacın bakımı günlük diş bakımıyla aynı şekilde yapılır. Bu nedenle, günlük diş bakım gereksinimleri Zirkonya taç için de geçerlidir. Doğru fırçalama tekniği ve diş ipi kullanma şekli, günde 2-3 kez yapılırsa, Zirkonya taçların uzun süreli kullanımı için yeterli olacaktır.

9. Zirkonya Taç Dişlere Zarar Verir Mi? Zirkonya Taç Prosedüründe, az miktarda diş aşındırması meydana gelir, ancak bu, metal taçlarla karşılaştırıldığında daha azdır.